Followers

Sunday, 8 July 2012

kek coklat sedap versi pemanggang ajaib

kek yang belum dibakar


bakar kek pakai pemanggang ajaib lg best rupanya dalam 15-20 minit dah masak, mula-mula tu cam x percaya jugak tp bila buka je pemanggang ajaib tu walllla dah masak la.

20 minit kemudian inilah hasilnya


tengoklah bahagian bawah kek yang terbentuk cantik, x perlu letak planta/gris kat pemanggang ni, langsung tak melekat nampaknya tak payah guna avon la lps ni lg jimat masa,jimat elekterik hehehee... ya la kalau bakar guna avon 45 minit- 60 minit br nak masak yang ni 20minit je..

 Bahagian bawah kek.

kek yg siap di toping,rupa x berapa cantik tapi sangat sedap, moist sangat2

wwaaallla..kek yang dah potong,mewah dengan coklat chip..

KEK COKLAT MOIST PEMANGGANG AJAIB

Bahan-bahanya.

2 cawan tepung gandum
2sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil baking soda
3/4 cawan minyak masak
1 cawan serbuk koko(vav hauten)
1 cawan gula
1/2 cawan susu pekat
1 cawan air suam
3 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla

untuk toping dan hiasan
1/2 bar coklat masakan + 2 sudu besar butter 1/2 sudu besar gula halus dan sedikit esen vanila, guna kaedah double boiler kemudian curahkan keatas kek yg dah sejuk bolehlah hiaskan dgn coklat chip/ coklat rice.

cara-caranya

1. Ayak tepung gandumbersama serbuk koko,baking owder dan baking soda,ketipikan

2. Dengan mengunakan mixer, pukuul telur dan gula hingga kembang dan gula hancur

3. Masukan pula tepung yang siap diayak tadi, sedikit demi sedikit, berselang seli dengan air suam, kacau mengunakan senduk / spatula, kemudian masukan esen vanilla,susu pekat dan minyak masak, kacau hingga sebati.

4. curahkan ke dalam pemanngang ajaib, bakar atas dapur gas selama 15- 20 minit mengunakan api kecil..Selamat mencuba.. resipi asal: dari jintan manis.com

3 comments: