![]() | |||
kek yang belum dibakar |
![]() | |||
20 minit kemudian inilah hasilnya |
![]() |
Bahagian bawah kek. |
![]() |
kek yg siap di toping,rupa x berapa cantik tapi sangat sedap, moist sangat2 |
![]() | |
wwaaallla..kek yang dah potong,mewah dengan coklat chip.. |
KEK COKLAT MOIST PEMANGGANG AJAIB
Bahan-bahanya.
2 cawan tepung gandum
2sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil baking soda
3/4 cawan minyak masak
1 cawan serbuk koko(vav hauten)
1 cawan gula
1/2 cawan susu pekat
1 cawan air suam
3 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
untuk toping dan hiasan
1/2 bar coklat masakan + 2 sudu besar butter 1/2 sudu besar gula halus dan sedikit esen vanila, guna kaedah double boiler kemudian curahkan keatas kek yg dah sejuk bolehlah hiaskan dgn coklat chip/ coklat rice.
cara-caranya
1. Ayak tepung gandumbersama serbuk koko,baking owder dan baking soda,ketipikan
2. Dengan mengunakan mixer, pukuul telur dan gula hingga kembang dan gula hancur
3. Masukan pula tepung yang siap diayak tadi, sedikit demi sedikit, berselang seli dengan air suam, kacau mengunakan senduk / spatula, kemudian masukan esen vanilla,susu pekat dan minyak masak, kacau hingga sebati.
4. curahkan ke dalam pemanngang ajaib, bakar atas dapur gas selama 15- 20 minit mengunakan api kecil..Selamat mencuba.. resipi asal: dari jintan manis.com
Boleh... silakan share
ReplyDeleteBoleh... silakan share
ReplyDeletePemanggang xperlu dipanaskan dulu ke?
ReplyDelete